Ukrainahjälpen

Korskyrkans Ukrainahjälp

Vi vill vara en hjälpande hand, och en trygg hamn för människor på flykt från kriget i Ukraina. På denna sida kan du läsa om vad vi gör och vad du kan bidra med.

Boende

Vi hjälper ett antal familjer med boende, i kyrkan och hos enskilda medlemmar. Vi har samlat in sängar, täcken, kuddar, stolar, husgeråd mm till dem. För detta får församlingen inga hyresintäkter.

Mat

Speciellt innan all byråkrati hos Migrationsverket gått igenom så bistår vi familjerna vi hjälper med all mat. Mycket mat har samlats in via Korskyrkans medlemmar, samt att pengar skänkts via Swish som går till detta.

Kläder, blöjor, hygienartiklar, leksaker mm

Vi har upplåtit ett rum i våra källarlokaler till en insamling. Vi blev nästintill överösta med kläder och annat så vi har varit tvungna att sätta stopp för insamlingen. Håll gärna utkik på vår Facebooksida där det ibland kommer upp specifika saker vi söker. Denna insamling är till för flyktingarna som kommer och uppehåller sig i Örkelljunga och närmaste trakten. Vet du några flyktingar som kommit så tipsa dem gärna.

Omsorg

De familjer på flykt som vi har omsorg om hjälper vi med kontakt med myndigheter. Vi umgås med dem, hjälper dem en bit med att lära sig svenska, leker med barnen och ser till att de får goda möjligheter att integreras med samhället. Håll utkik efter specifika aktiviteter längre fram.

Svenskundervisning

Barnen gå i skola men föräldrarna har inte rätt att gå SFI. Därför har vi börjat svenskundervisning på onsdagar 16.00. Rebecka, som själv lärt ut på SFI, håller i undervisningen.

Swish-insamling

Vi har skapat ett nytt konto kopplat till Swish som heter “Ukrainahjälpen Korskyrkan”. Pengar insamlade på detta konto kommer gå till inköp av mat, omkostnader vid transporter, förnödenheter mm. Det kommer aldrig gå till hyra och andra omkostnader för boende. De pengar som eventuellt blir över kommer vi att skänka vidare till ett gott ändamål som har med Ukraina att göra.